Elfa firar 70 år av tidlös förvaringsdesign 

Behovet av bra förvaring är lika aktuellt nu som det var för 70 år sedan. Elfas svenska designklassiker gjorde sitt intåg 1948 och har sedan dess haft en självklar plats i våra hem. 

Så här har de tidlösa förvaringslösningarna utvecklats genom åren. 

Elfa grundades av ingenjören Arne Lydmar år 1948. Den första produkten som producerades var ett diskställ, som kom att förenkla vardagsrutinerna i köket väsentligt. Idén till diskstället kom från Nils ”Nisse” Strinning, kusin till Arnes fru och numer världsberömd formgivare, av bland annat Stringhyllan.Nu, 70 år senare, har Elfa introducerat tusentals förvaringsklassiker som aldrig verkar gå ur tiden. 

Följ Elfas resa från 1948 till idag här

– Elfas förvaringslösningar har varit trotjänare i många svenska hem sedan 40-talet. Produkter som skohyllor, hyllsystem och trådbackar  har hjälpt till att effektivisera förvaringen och lyfta fram de saker man vill visa upp. Kanske är det därför Elfas produkter känns lika aktuella idag, så här 70 år senare. säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa

Behovet av förvaring uppstår ofta vid förändring
I slutet av 40-talet uppfann Elfa en teknik för att kapsla in ståltråd. Den tekniken och det klassiska formspråket har varit den röda tråden sedan dess. Under årens lopp har produktutbudet expanderats och utvecklats för att optimera förvaringen i alla hemmets rum och vrår.

– Behovet av förvaring uppstår ofta när det händer saker i livet. Det kan vara allt från att man flyttar, separerar eller får barn. Vi samlar också på oss allt fler prylar, samtidigt som den genomsnittliga boytan/person minskar. Då kan våra smarta förvaringslösningar hjälpa till att ”skapa” mer plats.

Elfas resa visar hur förvaringstrenderna ändrats genom årtiondena – från det första diskstället via sammanslagningen med Sparring, det klassiska sken- och konsolsystemet på 80-talet, till 90-talets succé med komplett klädförvaring bakom skjutdörrar.

– Elfas lösningar är lika relevanta idag som när resan började, mycket på grund av den stilrena designen som aldrig går ur tiden. Enkelhet och funktionalitet tror jag alltid kommer ha en självklar plats i de svenska hemmen. 

Elfa skapar mer plats i vardagen

Vi på Elfa gör så mer än att producera konsoler, skenor, backar, krokar och hyllor. Vi skapar plats och ser till att du kan återerövra alla de kvadrat- och kubikmetrar i ditt hem som tas upp av tillfälliga förvaringslösningar.
Allt vi gör, alla smarta detaljer vi utvecklar och alla produkter vi säljer, hjälper dig till den optimala förvaringen, så att du kan utnyttja mer yta till annat i ditt hem och få en enklare vardag.
Vi gillar kläder, skor och prylar, men vi älskar plats!

Läs mer om Elfa här