Så kan du få kontroll över småprylarna där hemma

Är du också trött på alla prylar som ligger spridda runt om i hemmet? Det är du inte ensam om. Elfas senaste undersökning* visar att löst liggande prylar irriterar de flesta av oss. Många tror att livet hemma skulle påverkas positivt om vi hade bättre förvaring för våra tillhörigheter. Det skulle både bli lättare att hitta och skönare att vistas i hemmet. Vilken tur att det finns relativt enkla sätt att få kontroll över prylarna. Elfas förvaringsexpert Christine Dalman visar dig hur.

Läs mer om Elfa Lumi här

Vardagsrummet är den plats i hemmet där flest av oss blir irriterade på småsaker och mindre teknikprylar. Det handlar ofta om laddare, sladdar och fjärrkontroller. Se därför till att ha bestämda platser för de prylar som du använder dagligen och behöver ha nära till hands – annars får de lätt fötter.

– Skaffa snygga korgar eller askar som kan stå framme eller utse en särskild plats för dem i din förvaring. Viktigast är att hela familjen vet var sakerna hör hemma. Ett annat bra sätt att få undan alla småprylar är grunda hyllor. Göm dem gärna bakom en gardin eller ett draperi, säger Christine.

Börja med att bli medveten

Det kan vara svårt att lyfta blicken och ta tag i projekt som på lång sikt kan förenkla vardagen där hemma. Första steget är att bli medveten om hur mycket prylar du har och var i hemmet de skapar mest irritation för dig.

– Gör sedan en prioriteringslista och ta en plats eller ett rum i taget. Börja med att rensa ut sådant som du faktiskt inte använder. Det kan du lämna till välgörenhet eller återvinning, säger Christine.

Läs hela rapporten här

Förvaringsexpertens bästa knep för att få kontroll över prylarna

1. Avsätt en hylla i garderoben till att samla saker som annars hamnat i fönsterkarmen eller på nattduksbordet i sovrummet. 

 

 

 

 

 

 

 

2. Samla och gruppera dina småsaker på hyllor eller i askar. Använder du extra grunda hyllor tar de inte mycket plats i rummet och ger bra överblick.

 

 

 

 

 

 

 

3. Det finns en mängd olika smarta och snygga krokar att fästa på väggen för dina prylar. Du kan också fästa hela förvaringssystem på baksidan av dörren eller kroklister på sidan av dina hyllor, så att du kan hänga upp t.ex väskor, halsband eller sjalar.

 

 

 

 

 

 

 

4. En garderobshylla med små fack ger dina smycken och andra små accessoarer en egen plats.

 

 

 

 

 

 

5. Stora gardinpartier ger en känsla av lugn och värme i rummet, men kan också dölja grunda hyllor och korgar som sväljer massor av prylar som du behöver ha lättillgängliga. Korgar som går att flytta med sig funkar bra för till exempel barnens leksaker. Lyft ner korgen med pennor och ritblock när barnen använder dem och sätt tillbaka den när det är dags att städa undan.

 

 

 

 

 

 

6. En hylla på väggen kan vara både snygg och praktisk. Använd små askar eller fat för att lägga smycken och glasögon på kvällen. Din kvällsläsning kan också bli snygga inredningsdetaljer på en stilren hylla vid sängen.

 

 

 

 

 

 

Tips för att komma igång!

1 Bjud hem gäster dagen efter

2 Skicka iväg resten av familjen

3 Sätt på din favoritmusik

Elfa Förvaringsrapport 2018 visar att ensamtid, popmusik och att bjuda hem gäster sätter fart på förvaringsprojekt.

 

* utförd av Yougov 2018 på uppdrag av Elfa

 

 

 

 

 

 

 

Elfa skapar mer plats i vardagen

Vi på Elfa gör så mer än att producera konsoler, skenor, backar, krokar och hyllor. Vi skapar plats och ser till att du kan återerövra alla de kvadrat- och kubikmetrar i ditt hem som tas upp av tillfälliga förvaringslösningar.
Allt vi gör, alla smarta detaljer vi utvecklar och alla produkter vi säljer, hjälper dig till den optimala förvaringen, så att du kan utnyttja mer yta till annat i ditt hem och få en enklare vardag.
Vi gillar kläder, skor och prylar, men vi älskar plats!

Läs mer om Elfa här

Tips: Så kan du få ro i sovrummet

ELFA Elfas förvaringsexpert Christine Dalman ger sina bästa tips för hur du kan få lugn och ro i sovrummet genom att göra dina tillfälliga lösningar permanenta.