Hitta nya förvaringsytor i ditt kök

Är dina köksbänkar belamrade med allt från mixer till post? Så ser det ut i många svenska hem. Elfas senaste Förvaringsrapport* visar att 74% av oss har stora utmaningar när det gäller att förvara och organisera saker i just köket. Svårast att få ordning på är köksgeråd och hushållsapparater. Men du har troligen fler förvaringsmöjligheter än du tror. Spana efter outnyttjade ytor – på väggarna och på dörren.

Ibland är det svårt att hitta ork att organisera hemma, men det finns enkla knep som verkligen förenklar vardagen och som på sikt kan ge mer energi. Matlagningen går snabbare och är roligare när du har stora ytor att jobba på och en smart planerad förvaring.

Läs mer om Elfa Lumi här

Börja med att se vad du faktiskt har i dina skåp. Rensa ut bland köksprylarna och sortera ut det du använder oftast.

– Gör du en smoothie varje morgon bör blendern ha en central plats i ditt kök. Men försök undvika att ha saker du använder sällan framme, då de lätt drar till sig fett och damm. Vardagsporslin och glas kan förvaras på öppna hyllor. Kanske på en höjd som gör att det blir enkelt för barnen att hjälpa till att duka, säger Christine Dalman, Elfas förvaringsexpert.

Se dig omkring

Ta nu ett varv i köket och se vilka tomma ytor du har, som skulle kunna utnyttjas till förvaring. Det kan vara små, grunda ytor och till och med insidan av en dörr. Ge även källsorteringen en egen plats, med tydliga uppdelningar och markeringar vad som ska vart. Om du ser till att ha handtag på kärlen blir de dessutom mycket smidigare att hantera.

Läs hela rapporten här

Förvaringsexpertens bästa tips för dina köksprylar

1. Skapa en hel förvaringsvägg för alla dina köksprylar. Då får du bra överblick och det blir enklare att hålla ordning.

 

 

 

 

 

 

 

2. Här är en grund förvaring som bara kräver 10 cm djup och rymmer allt för en god kopp kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

3. Jobba på höjden. Skippa tavlor och satsa istället på vägghyllor som slukar hushållsapparater och köksgeråd.

 

 

 

 

 

 

 

4. Om du har en dörr in till köket kan du utnyttja baksidan av den. Det finns smarta hyllsystem som är specialanpassade för dörrar och som lätt kläms fast eller hängs upp.

 

 

 

 

 

 

 

5. Vad gäller källsorteringen av glas, kartonger, plast osv kan du göra dig själv en stor tjänst, både tids- och utseendemässigt genom att tänka till lite extra. Kanske finns det en vägg där du kan bygga en liten station för saker som ofta annars samlas på bänken i köket, som post, pennor och laddsladdar till mobilen.

 

 

 

 

 

 

6. Det finns mängder av snygga och praktiska återvinningskärl, så investera i något som du kan tänka dig att ha framme. Välj en variant med handtag, så ökar sannolikheten för att du tar ut den oftare. Om ni är flera i familjen och vill undvika tjafs så kan det vara idé att göra upp ett system där man till exempel ansvarar för varsin vecka.

 

 

 

 

 

 

Tips för att komma igång!

1 Bjud hem gäster dagen efter

2 Skicka iväg resten av familjen

3 Sätt på din favoritmusik

Elfa Förvaringsrapport 2018 visar att ensamtid, popmusik och att bjuda hem gäster sätter fart på förvaringsprojekt.

* utförd av Yougov 2018 på uppdrag av Elfa

Elfa skapar mer plats i vardagen

Vi på Elfa gör så mer än att producera konsoler, skenor, backar, krokar och hyllor. Vi skapar plats och ser till att du kan återerövra alla de kvadrat- och kubikmetrar i ditt hem som tas upp av tillfälliga förvaringslösningar.
Allt vi gör, alla smarta detaljer vi utvecklar och alla produkter vi säljer, hjälper dig till den optimala förvaringen, så att du kan utnyttja mer yta till annat i ditt hem och få en enklare vardag.
Vi gillar kläder, skor och prylar, men vi älskar plats!

Läs mer om Elfa här

Tips: Så kan du få ro i sovrummet

ELFA Elfas förvaringsexpert Christine Dalman ger sina bästa tips för hur du kan få lugn och ro i sovrummet genom att göra dina tillfälliga lösningar permanenta.