FÖRVARINGSRAPPORTEN 2017

Svenskar sämst i Norden på att organisera i hemmet – översvämmade förvaringsutrymmen slukar boyta

 

Dålig förvaring skapar frustration
Varannan svensk känner sig frustrerad över dålig förvaring hemma. Samtidigt medger 6 av 10 att de skjuter upp att rensa och organisera bland sina tillhörigheter, vilket är högst andel i Norden. Det visar årets upplaga av ”Förvaringsrapporten” från Elfa, som också konstaterar att svenskarnas översvämmade förvaringsutrymmen äter upp boyta värd miljontals kronor.

– Dålig förvaring skapar uppenbarligen stress och irritation hos många svenskar. Dessutom slukar det boyta som kan användas på betydligt bättre sätt. En smart förvaringslösning och lite bättre rutiner för att rensa och organisera är en investering, både för välmående och hem, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

Hur mycket yta används till förvaring?
Förvaringsrapporten har kartlagt hur stor del av boytan som används till förvaring. Respondenterna fick uppskatta antal kvadratmeter som används till garderober, skåp och andra förvaringsmöbler samt golvytor med löst liggande kläder och prylar. Resultatet visar att svenskar boende i lägenhet använder i genomsnitt 19 kvadratmeter av sin boyta till förvaring. Bland svenskar boende i villa är motsvarande siffra 31 kvadratmeter.

Stockholmare boende i lägenhet använder i genomsnitt 19,4 kvadratmeter av sitt hem till förvaring, vilket motsvarar drygt 1,1 miljoner kronor i värde baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Stockholm (oktober 2017).

Stockholmare boende i villa använder i genomsnitt 29 kvadratmeter av sitt hem till förvaring, vilket motsvarar drygt 1,3 miljoner kronor i värde baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för villor i Stockholm (oktober 2017).

Förvaringsproblem i hemmet
Rapporten visar tydligt att nordbor, och i synnerhet svenskar, brottas med förvaringsproblem i hemmet. Varannan svensk (48%) känner sig frustrerad över dåliga förvaringsmöjligheter och nära var femte (17%) har till och med funderat på att flytta på grund av sina problem.

Sex av tio skjuter upp problemen
Drygt varannan svensk (51%) tror sig kunna få större boyta genom smartare förvaring. Men att rensa och organisera översvämmade garderober och stökiga förråd är inte en prioriterad syssla, visar rapporten. Tvärtom säger drygt sex av tio (64%) att de skjuter upp att ta tag i oorganiserade förvaringsutrymmen, även om de anser att det behövs, och här utmärker sig Sverige som landet där flest har problem. Drygt en av tio svenskar (12%) kan tänka sig att anlita en expert för att komma tillrätta med sina bekymmer.

Fyra av tio förvarar utanför hemmet
Rapporten visar också att många svenskar involverar släkt och vänner för att lösa sina förvarings-problem. Fyra av tio (40%) svarar att de förvarar eller har förvarat ägodelar utanför det egna hemmet, t.ex. hos vänner, släktingar eller i ett hyrförråd.

Bilen blir förråd
En annan metod är att använda mer okonventionella förvaringsutrymmen på hemmaplan. De populäraste platserna bland svenskar är bilen (12%), badkaret/duschen (9%) och ugnen (9%). I Finland är bastun det överlägset populäraste alternativet – nära en fjärdedel av finländarna (23%) använder eller har använt bastun som förvaringsyta.

Förvaringsrapporten 2017 omfattar totalt 4050 personer mellan 18 och 74 år boende Sverige (1031), Norge (1008), Danmark (1004) och Finland (1007). Den är genomförd via webbenkät under perioden 12 juli till 3 augusti  2017 av det oberoende marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Elfa.


Elfa skapar mer plats i vardagen
Vi på Elfa gör så mer än att producera konsoler, skenor, backar, krokar och hyllor. Vi skapar plats och ser till att du kan återerövra alla de kvadrat- och kubikmetrar i ditt hem som tas upp av tillfälliga förvaringslösningar.

Allt vi gör, alla smarta detaljer vi utvecklar och alla produkter vi säljer, hjälper dig till den optimala förvaringen, så att du kan utnyttja mer yta till annat i ditt hem och få en enklare vardag.
Vi gillar kläder, skor och prylar, men vi älskar plats!

Läs mer om Elfa här